7. – 29.8.2021 Happea, heliumia, Kulttuuritalo Laikku, Tampere (group exhibition)

Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, Tampere
ti–pe klo 9–21
la–su klo 10–18
Vapaa pääsy
Avajaiset perjantaina 6.8. klo 17.30 – 20.00

HAPPEA, HELIUMIA
7.8. – 29.8.2021
Linda ja Aura (Linda Granfors ja Aura Hakuri)
Juvonen & Rosa (Johanna Juvonen ja Biagio Rosa)
KOLME-kollektiivi (Jenni Haili ja Marika Hyvärinen)
Subliimit tulkinnat (Pauliina Pesonen ja Jolin Slotte)

Neljän taiteilijaduon taiteellista toimintaa yhdistää eri tavoin ja eri kulmista tulkittu sama aihe, ihmisyys. Ihmisyys kurottaa duojen käsittelyssä kohti henkistä, se näkee unia peloista ja toiveista, se on juuttunut rakenteisiin, puheeseen ja poliittisiin sanoihin. Sitä ympäröi yhteiskunta, se on yhteiskunta ja leikkiä, juurettomuutta ja mielikuvitusta. Ihmisyys uuttuu teoksiin myös suhteena toiseen taiteilijaan, taiteilijatoveriin. Taiteilijaduot ovat muovautuneet yhdeksi kokonaisuudeksi, jota ei ole, jos toinen puuttuu. Duojen teokset ovat yksi ja samalla monta, enemmän kuin osiensa summa.

Linda ja Aura
Linda Granfors ja Aura Hakuri ovat tehneet yhdessä esityksiä, installaatioita ja näyttelyitä vuodesta 2001 alkaen. Teoksissaan he luovat oman erityisen maailmansa, jossa mielikuvitus ja leikki ovat vahvasti läsnä. Lindan ja Auran performanssit asettuvat usein suhteeseen ympäristönsä kanssa sekä sijoittuvat luonnon, henkisyyden ja kehon risteyskohtiin.

Juvonen & Rosa
Juvosen ja Rosan teosten lähtökohtana ovat usein ajankohtaiset, mieltä askarruttavat ja vaikeasti lähestyttävät asiat. He tutkivat teoksissaan kodittomuuden ja juurettomuuden suuria tunteita. Rosan kotiseudulla Italiassa sattuneet maanjäristykset ovat vaikuttaneet suuresti taiteilijoiden teoksiin; luonnonmullistukset ja niiden aiheuttavat ilmiöt toimivat usein inspiraationa taiteelle.

KOLME-kollektiivi
on ääntä ja kuvaa monitaiteellisesti tuottava taiteilijaduo, jossa työskentelevät Jenni Haili (valokuvataiteilija) ja Marika Hyvärinen (säveltaiteilija). Osan taideteoksista he tekevät KOLME-kollektiivissa yhdessä ja osassa on mukana kolmas tekijä. Teokset syntyvät ideoinnin ja keskustelujen myötä ja väline valikoituu sisällön kautta. Duoa kiinnostaa koetun elämän taivuttaminen taideartefakteiksi, makaaberi, itku ja pidättyväinen, synkähkö huumori. Kollektiivi on tehnyt videoteoksia, valokuvataidetta, installaatioita, käsitetaidetta, taiteilijakirjan ja performansseja.

Subliimit tulkinnat
on poikkitaiteellinen projekti ja taiteilijaduo, jonka muodostavat kuvataiteilija Pauliina Pesonen ja kirjailija Jolin Slotte. Heidän yhteinen kiinnostuksena on uutismedia, näennäisesti objek-tiivinen uutisointi, sensaatiohakuisuus, poliittiset pohjavirrat, kuvakieli ja kielikuvat. He ovat toteuttaneet niin installaatioita, videoita, kollaaseita kuin maalauksiakin, kun ne ovat olleet aiheelle sopiva materiaali tai tapa työskennellä. Slotte on vastuussa teksteistä ja Pesonen kuvasta.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus