4. – 31.7.2021 Happea, heliumia, Taidetila Toinila, Petäjävesi (group exhibition)

Taidetila Toinilan juhlavuoden kesänäyttely
Koulutie 6, Petäjävesi
ke-pe klo 14-18
la klo 12-16
Vapaa pääsy
Avajaiset sunnuntaina 4.7. klo 16

HAPPEA, HELIUMIA
7.7.-31.7.2021
Juvonen & Rosa (Johanna Juvonen ja Biagio Rosa)
KOLME-kollektiivi (Jenni Haili ja Marika Hyvärinen)
Subliimit tulkinnat (Pauliina Pesonen ja Jolin Slotte)

Tänä kesänä Taidetila Toinilassa juhlitaan sen 10 -vuotista taivalta. Taiteilijapari Juvonen & Rosa käynnistivät kesällä 2011 suojellussa, Petäjäveden kunnan omistamassa, huonokuntoisessa rakennuksessa taidetoiminnan “valtaaamalla” talon ja sen pihapiirin yhdessä seudun lasten kanssa luovan toiminnan käyttöön.Vuosien varrella perheille suunnatun taidetoiminnan seurauksena pihapiiriin on muodostunut lasten ympäristötaiteen polku, joka toimii eräänlaisena toiminnallisena kokonaisinstallaationa, rapistuu vuodenaikojen armoilla ja uudistuu vuosi vuodelta. Toinilan hylätty rakennus itsessään on muuttunut virkeäksi tapahtumapaikaksi, taidetilaksi.Taidetila Toinilan toiminnan kehittämisessä periaatteena on ollut maksuton, kaikille avoin tila joka houkuttelee taiteen pariin. Yhteisötaideprojekti on kehittynyt myös nykytaiteen suuntaan: Toinilan rakennuksessa toimii galleria, jossa on järjestetty taiteilijaparin kuratoimia näyttelyitä vuodesta 2016.Koska Toinila on syntynyt taiteilijaparin voimanponnistuksena, juhlavuoden kunniaksi sopii erinomaisesti taiteilijaduojen erilaisiin työskentelytapoihin keskittyvä näyttely. Juhlavuoden kesänäyttelyssä esittäytyy Happea, heliumia -ryhmän taiteilijoita.

Kolmen taiteilijaduon taiteellista toimintaa yhdistää eri tavoin ja eri kulmista tulkittu sama aihe, ihmisyys. Ihmisyys kurottaa duojen käsittelyssä kohti henkistä, se näkee unia peloista ja toiveista, se on juuttunut rakenteisiin, puheeseen ja poliittisiin sanoihin. Sitä
ympäröi yhteiskunta, se on yhteiskunta ja leikkiä, juurettomuutta ja mielikuvitusta. Ihmisyys uuttuu teoksiin myös suhteena toiseen taiteilijaan, taiteilijatoveriin. Taiteilijaduot ovat muovautuneet yhdeksi kokonaisuudeksi, jota ei ole, jos toinen puuttuu.
Duojen teokset ovat yksi ja samalla monta, enemmän kuin osiensa summa.
Happea, heliumia -taiteilijaduot:

JUVONEN & ROSA
Kuvataiteilijapari Johanna Juvosen ja Biagio Rosan teosten lähtökohtana ovat usein ajankohtaiset, mieltä askarruttavat ja vaikeasti lähestyttävät asiat. He tutkivat teoksissaan kodittomuuden ja juurettomuuden suuria tunteita. Myös mielen- ja luonnonmullistukset ja niiden aiheuttamat ilmiöt toimivat usein inspiraationa taiteelle, taiteilijaparia kiehtoo särkyminen ja säröjen estetiikka. Näistä lähtökohdista syntyvät maalaukset, veistokset ja installaatiot.

KOLME-kollektiivi on ääntä ja kuvaa monitaiteellisesti tuottava taiteilijaduo, jossa työskentelevät Jenni Haili (valokuvataiteilija) ja Marika Hyvärinen (säveltaiteilija). Osan taideteoksista he tekevät KOLME-kollektiivissa yhdessä ja osassa on mukana kolmas tekijä. Teokset syntyvät ideoinnin ja keskustelujen myötä ja väline valikoituu sisällön kautta. Duoa kiinnostaa koetun elämän taivuttaminen taideartefakteiksi, makaaberi, itku ja pidättyväinen, synkähkö huumori. Kollektiivi on tehnyt videoteoksia, valokuvataidetta, installaatioita, käsitetaidetta, taiteilijakirjan ja performansseja.

SUBLIIMIT TULKINNAT on poikkitaiteellinen projekti ja taiteilijaduo jonka muodostavat kuvataiteilija Pauliina Pesonen ja kirjailija Jolin Slotte. Heidän yhteinen kiinnostuksena on uutismedia, näennäisesti objektiivinen uutisointi, sensaatiohakuisuus, poliittiset pohjavirrat, kuvakieli ja kielikuvat. Pesonen ja Slotte työskentelevät monitaiteellisesti. Tähän mennessä he ovat toteuttaneet niin installaatioita, videoita, kollaaseita kuin maalauksiakin, kun ne ovat olleet aiheelle sopiva materiaali tai tapa työskennellä. Slotte on vastuussa teksteistä ja Pesonen kuvasta.

Näyttelyä ovat tukeneet Petäjäveden kunta sekä Taiteen edistämiskeskus.