21.8.–12.9.2020 Other I, Laterna Magica, Helsinki (solo exhibition)

Other I Laterna Magica julitse

Kirjagalleria Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
Avoinna: MA-PE 10-17 ja LA 10-15

Other I

Laterna Magican tiili- ja kellarigalleriaan elokuussa rakentuva näyttelykokonaisuus Other I koostu useasta teossarjasta, jotka heijastelevat identiteetin, toiseuden ja pelon, mutta myös satujen ja leikkien maailmoja.  Näyttelyssä on esillä pääasiassa Jenni Hailin valokuvia, mutta myös kokonaisuuteen kuratoituja teoksia Anna Englundilta, Jonas Haililta, Marika Hyväriseltä, Jaakko Kilpiäiseltä, Jyrki Kirjalaiselta sekä Ulla Sangervolta. Näyttelyn avajaisia juhlistetaan gallerialla torstaina 20.8.2020 klo 15-19.

Näyttely on kokonaisuus, joka luo vastakkainasetteluja, tunnelmia joissa tuttu ja vieras yhdistyvät. Myös naamioiden ja vanhojen nukkien kautta kumpuava “unheimlich” (kammottava) ottaa vallan, vaikkakin varsin makaaberilla ja ehkä jopa humoristisella poljennalla. Kuvissa voi nähdä viittauksia pelkoihin, ahdistaviin roolimalleihin sekä kuolemaan. Omat sisäiset kummituksemme puistattavat meitä eniten. Halu ylittää rajoja, jännittää turvallisesti ja paeta elämän tosiasioita ajavat leikittelemään salaperäisen ja tuntemattoman kanssa. 

Näyttelyn nimi Other I on englanninnos latinankielisestä alter ego -käsitteestä. Se viittaa tavanomaisesta persoonasta poikkeavan toiseuden löytämiseen itsessä. Foneettisesti nimeen sisältyy myös viittaus silmään (eng. eye) . “Silmät ovat sielun peili”, mutta mitä on sielu? Silmä merkitsee Kreikassa kirousta (paha silmä), mutta samalla myös siltä suojaavaa amulettia (μάτι / mati). Silmien peittäminen johtaa näkemisen estymiseen. Voiko joskus kuitenkin havainnointi kirkastua sokkona? 

Näyttelyn valokuvat on toteutettu pääasiassa historiallisilla, hitailla ja vaikeasti hallittavilla menetelmillä: syanotypioina, daguerrotypioina, märkälevyambrotypioina ja -tinatypioina sekä litovedoksina. Menetelmien kautta kuvissa yhdistyy menneisyys ja nykyhetki sekä todellisuus ja fiktio. Romanttisen estetiikan lisäksi sattumalla on aina sanottavansa kustakin kuvasta: Kaikenlaiset virheet ja odottamattomat ilmiöt ovat osa menetelmiä. 

Taiteilija tapaaminen gallerialla lauantaina 12.9.2020 klo 13-15.

Näyttelyn toteutusta ovat tukeneet Jyrki Kirjalainen, Jaakko Kilpiäinen ja Taiteen edistämiskeskus.